Menade

A Menadenál a vegyszeres kezeléseket más természetes technikákkal helyettesítjük, mint például a növényi infúziók (csalán, fahéj...) vagy a tejsavó, amelyek jobban kímélik a talajt, a szőlőt és az élesztőket.

A Menade-dűlőt benépesítő rovarok távolról sem ellenségek, hanem hűséges szövetségesek a kártevők elleni védekezésben. Először aromás kivonatokkal csábítjuk őket, hogy ragadozóként viselkedjenek, majd megpihennek „hoteleikben”, aromás növényekkel teli beporzókertjeikben, ahol a rovarok és hüllők harmóniában élnek.

A gazdaságok ökoszisztémáját mobil bokrok és fák egészítik ki a szőlőültetvényt benépesítő biodiverzitás javítása érdekében. A pincészetben egy több mint 40 kasztília és leóni fajból álló, egész évben élő, több fajból álló kert fogadja Önt.

Mindezek a praktikák hatással vannak a borok végkimenetelére, mert amellett, hogy jó ízűek, jól is érzik magukat. Allergén- és hisztaminmentes borokat készítünk.

Mindezen mechanizmusok révén a Menade túllépett az ökológiai címkén. Már nem zöldek vagyunk, hanem természetesek.


At Menade we replace chemical treatments with other natural techniques , such as plant infusions (nettles, cinnamon...) or whey, which are more respectful of the soil, the vine and the yeasts.

Far from being enemies, the insects that populate the Menade vineyard are faithful allies in pest prevention. They are first lured with aromatic extracts to act as predators and then rest in their 'hotels', pollination gardens full of aromatic plants where insects and reptiles live in harmony.

The ecosystem of the farms is completed with a series of mobile bushes and trees in order to improve the biodiversity that populates the vineyard. A multi-specific garden with more than 40 species from Castilla y León that is alive all year round welcomes you to the winery.

All these practices have an impact on the final result of the wines, because in addition to tasting good, they feel good. We make wines free of allergens and histamines .

Through all these mechanisms, Menade has taken a step beyond the ecological label. We are no longer green, we are natural.